Skal Turizm Profesyonelleri Derneğidir. Amacı her bölgede, konusunda uzman, belli bir birikimi olan ve birinci önceliği tamamen turizm olan üst düzey turizm profesyonellerini bir araya getiren bir dernektir. Derneğin ana amacı bölge turizmini dolayısıyla ülke ve dünya turizmini geliştirmek, üyeleri arasında dostluk ve arkadaşlığı geliştirmek, iş birlikteliklerini arttırmaktır. Türkiyede 17 adet bölgesel Skal derneği vardır. Bu dernekler Türkiye Skal federasyonunu oluşturur. Ülkerlerdeki federasyonlar ise Dünya Skal Örgütünü oluşturur.
SKAL, dünya turizm profesyonellerinin küresel turizmi ve arkadaşlığı yaymaya çalıştığı uluslararası en yaygın ve en eski turizm sivil toplum örgütüdür. Bünyesinde, uluslararası seyahat ve turizm endüstrisindeki tüm sektörleri toplaması bakımından da dünyada tektir. Turizmin üst düzey yöneticileri olan üyeleri, yerel ,ulusal ve uluslararası platformlarda buluşurlar ve turizmin gündeminde bulunan belli başlı konuları tartışırlar.
Skal, turizm profesyonelliğini geliştirmek ve bu alanda üyelerine yarar sağlamak amacındadır. ‘’Doing Business Among Friends’’ sloganını benimseyerek uluslararası dostluk ve iş bağlantısını pekiştirmek , Turizm endüstrisinde profesyonelliği kuvvetlendirmek amacı ile düzenlenen seminer, konferans ve benzeri organizasyonların yapılmasını teşvik eder.
İlk kulüp, İskandinavya’da yapılan bir eğitim gezisi sonucunda Florimond Volckaert ve birkaç turizmci arkadaşı tarafından 1932 yılında Paris’te kurulmuştur. 2 yıl sonra, 1934 yılında, bu oluşum, dostluk ve uluslararası bazda gelişmiş, ‘’Association Internationale des Skal Clubs’’ formasyonunda ve Paris Skal Başkanı olan ‘’Father of Skal’’ olarak da bilinen Florimond Volckaert öncülüğünde Skal, uluslararası kimliğine kavuşmuştur.
Uluslararası Skal, bugün yaklaşık 89 ülkede, 500 kulüp ve 22000 üye ile temsil edilmektedir.Tüm kulüpler ve Ulusal Komiteler İspanya/Torremolinos’da SKAL INTERNATIONAL şemsiyesi altında birleşmiştir ve Genel Sekretarya ile bu merkezden idare edilir.
NEDEN SKAL?
Skal ne bir iş organizasyonu, nede iş bağlantısı yapmak için bir formdur.Skal direkt olarak işin içine girmez, sadece Skal kardeşlerinin ve destekleyenlerinin birbirleri ile iş yapmalarını teşvik edici bir kuruluştur.
Skal'a üye olmanın iş açısından yegane amacı, kulüplere yerel ve ulusal kongrelere gerçekleştirilen katılımlar sayesinde, tüm dünya çapındaki sektör arkadaşları ile tanışma ve çevre edinme olanağı sağlamaktadır.
Skal politik değildir ve cinsiyet, din, dil, politik ve statü ayrımı yapmaz.
Uluslararası dostluklar ve yeni iş bağlantıları kurabilmek için Skål'a üye olabilirsiniz. Skål, turizm sektöründeki profesyonelliği geliştirmek ve bu alanda üyelerine yarar sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdürür. Bu amaçla uluslar arası toplantılar, kongreler organize eder, seminer, konferans ve benzeri organizasyonların yapılmasını teşvik eder.
Skal aktivitelerine katılım, dünyanın dört bir yanından yeni üyelerle tanışma olanağı yaratır. Bu arkadaşlık ortamında, değişik fikirler ve fırsatlar paylaşılarak yeni iş ve dostluk ilişkileri başlatılmış olur.
Dünya'daki tüm Skål kulüplerinin katkılarıyla oluşturulan Florimond Volekaert Fonu, Skål üyelerinin dayanışması için kullanılmaktadır. Skål üyeleri ihtiyaç duymaları halinde bu fondan yararlanabilmektedirler.
Skål üyelik kartı tüm Dünya'daki pekçok turistik işletmede indirimli hizmetlerden faydalanabilme imkanı sağlamaktadır.
Yılda dört defa yayınlanan uluslar arası "Skål News" dergisi tüm Skål üyelerine ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
Skål üyeleri Dünya'nın neresine seyahat ederlerse etsinler, gittikleri yerdeki Skål kulübünün toplantılarının doğal davetlisidirler.
1932 Yılında, İsveç ile Fransa arasında gerçekleşmesi planlanan ilk uçuş (Paris - Stockholm) anlaşmasının imzalanmasından sonra, bir grup Fransız turizmci, Stockholm'a İsveçli turizmciler tarafından davet edilirler. Açılan yeni uçuş hattını kutlamak adına.
Buradaki ağırlamanın ardından doğan güçlü arkadaşlıklardan sonra, lokal ve uluslararası ilişkilerin, arkadaşlıkların, bu tarz birlikteliklerle güçlendiği savı ile, Fransız Turizmciler bu ilişkiyi yürütmek ve yönlendirmek için, belli bir organizasyon çatısının kurulmasına karar verirler. Önceliği ''Dostluk'', ''İyi Niyet'' olan bir çatı...
Ve 16 Aralık 1932 de Paris'te ilk kulüp kurulur. Başkanı Rene Genestie.
27 Nisan 1934 te ise, 5 ayrı ülkeden 12 ayrı kulüp kuruluşu bu oluşumu takip eder. Bunun üzerine, aynı gün, Skal kulüplerini dünya geneline yayma ve uluslararası bir organizasyon şemsiyesi altında toplama fikri de Florimond Volckaert tan gelir. Ve bu amaçla 27 Nisan 1934 te Paris, Hotel Scribe'te bir kokteyl düzenlenir. Ertesi gün, yani 28 Nisan 1934 te ise, düzenlenen ilk resmi toplantıda, ilk kuralların tespit edildiği geniş gündemli bir toplantıda Başkanlığa Florimond Volckaert'in atanmasıyla A.I.S.C ''Association Internationale des Skal Clubs resmen kurulur.
KİMLER ÜYE OLABİLİR ?
Ulaşım (havayolu, denizyolları, demiryolları), turizm ve seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm organizasyonları, turizm ile ilgili mülki idareler, oteller, kongre merkezleri, turizm basını alanlarında faaliyet gösteren üst düzey turizm profesyonelleri Skål üyesi olabilirler.
NASIL KATILABİLİRİM ?
Üye formunu, üye olmak istediğiniz kulüpten teslim alıp doldurduktan sonra üyelik başvurunuz, mevcut üyelerin onayına sunulur. Üye sayısının %10'undan daha fazla red alan üyenin üyelik başvurusu kabul edilmez. Üyelik başvurusu federasyon tarafından da onaylandıktan sonra, ilk skal toplantısında rozetiniz takılır ve üyeliğiniz başlar.