
Bursa Skal Kulübü'nün Ekim Ayı Toplantısı Yapıldı
Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu Bursa Skal Kulübü'nün Konuğu Oldu
Bursa Skal Kulübü Başkanı Vehbi Varlık: Turist Kalitesinde Düşüş Var
Bursa SKAL Kulübü’nün Ekim ayı olağan toplantısı Almira Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinde önemli katkısı olan ve çalışmalarda Bursa Alan Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu da katıldı.
Bursa SKAL Kulübü’nün Ekim ayı toplantısı, Başkan Vehbi Varlık’ın ev sahipliğinde Almira Hotel’de gerçekleştirildi. Çok sayıda üyenin katıldığı toplantının onur konuğu Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinde önemli katkısı olan ve çalışmalarda Bursa Alan Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu oldu.
Bursa SKAL Kulübü Başkanı Vehbi Varlık yaptığı açılış konuşmasında Merkez Bankası'nın açıkladığı Ödemeler Dengesi Raporu'nda Türkiye'nin 2014 yılı Ocak/Ağustos dönemi turizm gelir-gider rakamlarını değerlendirdi.
Sevindirici bir artış
Vehbi Varlık, Ocak/Ağustos dönemi turizm gelirleri hakkında, “Merkez bankasının açıkladığı en son verilere göre 2014 yılı Ocak-Ağustos dönemi turizm gelirleri belli oldu. Turizm gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyar 127 milyon Dolar artış göstererek 19 milyar 18 milyon Dolara ulaştı. Yani geçen yıla göre daha iyi bir dönemi geride bıraktık. Bu durum mutluluk verici. Umarım bu tempo devam eder” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin, bulunduğu coğrafyada yaşanan karışıklıklara rağmen turizm gelirinin bir önceki yıla göre arttırmış olmasının önemine değinen Vehbi Varlık, “Çevremizdeki olumsuz durumlar inşallah biran önce durulur ve hayat artık normal seyrinde devam eder, iş dünyası rahat eder, turizm gelişir” dedi.
Turist kalitesinde düşüş var
Türkiye’ye gelen yabancı turistlerdeki kalitede düşüş yaşandığını kaydeden Bursa SKAL Kulübü Başkanı Vehbi Varlık, “Turizm gelirimiz iyi olmasına iyi ama şunu üzülerek söylemek durumundayım, gelen turistlerin kalitesinde düşüş görülüyor. Bu düşüşün sebebi olarak da Arap, Afrika ve Uzak Doğu’dan gelen turistler gösteriliyor” diye konuştu.
Vehbi Varlık’ın açıklamalarının ardından toplantıda Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme sürecine ilişkin bir sunum yapan Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Bursa Alan Başkanlığı ekibi tarafından hazırlanan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme başarısı gösteren ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ dosyası ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.
13 yıl aradan sonra ivme kazandık
Türkiye’nin 13 doğal ve kültürel varlığının bu listede olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dostoğlu, “Türkiye’nin binlerce yıllık bir uygarlıklar tarihi olduğunuz düşündüğümüzde aslında bu sayının oldukça az olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, 1998 yılında Truva Antik Kenti’nin listeye girmesinden sonra 2011 yılına kadar geçen 13 yıllık ara içerisinde bir durağanlık durumunun söz konusu olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Dostoğlu, bu durağanlık halinin 2011 yılında Edirne’nin listeye girmesiyle birlikte ortadan kaybolduğunu kaydederken, 2012 yılında da Çatalhöyük’ün, 2014’te de Bursa ile Bergama’nın listeye dahil olmasıyla birlikte bir ivmenin yakalandığına dikkati çekti.
Listeye girmek isteyen her ülkenin yılda en az 1 kültürel, 1 doğal varlıkla başvuru yapabildiğini belirten Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu, “Bir ülke bu yıl 20 değerimle buraya başvurayım diyemiyor” diye konuştu.
Vehbi Varlık, Prof. Dr. Neslihan Türk Dostoğlu’na sunumunun ardından teşekkür plaketi ve çiçek takdim etti.